Säkra bilar

Publicerad: oktober 21, 2024

Letar du efter säkra bilar? Vad är egentligen en säker bil och vad ska du leta efter? Att köpa en bil är en av de största investeringarna du kan göra, samt säkerhet bör vara en av de viktigaste faktorerna att överväga. Med dagens moderna teknik samt de ständigt uppdaterade säkerhetsfunktionerna kan det dock vara svårt att veta vad man ska leta efter. Denna guide hjälper dig att navigera genom de viktigaste säkerhetsaspekterna och presenterar några av de säkraste bilmodellerna på marknaden.

Vad definierar säkra bilar?

Säkra bilar definieras av flera faktorer som tillsammans minskar risken för skador vid en olycka. Passiv säkerhet inkluderar robust karossstruktur, krockzoner samt säkerhetsutrustning som airbags samt säkerhetsbälten som skyddar passagerarna vid en kollision​. Aktiv säkerhet handlar om system som hjälper till att förebygga olyckor, såsom nödbromssystem (AEB), filhållningsassistans samt adaptiv farthållare​.

En annan viktig aspekt är skydd för fotgängare samt andra trafikanter, vilket kan inkludera funktioner som pop-up motorhuvar samt AEB med fotgängar- och cyklistdetektering​. Barnsäkerhet är också kritisk, med funktioner som ISOFIX-fästen samt automatiska airbagavstängningar för barnstolar​.

Viktiga säkerhetsfunktioner

Säkerhetsfunktioner i en bil är avgörande för att skydda både passagerare samt andra trafikanter. De minskar risken för olyckor samt allvarliga skador genom att förebygga farliga situationer samt ge skydd vid en kollision.

  1. Krockkuddar (Airbags)
  2. Elektronisk Stabilitetskontroll (ESC)
  3. Automatiska Nödbromsar (AEB)
  4. Kollisionsvarnare och Filhållningsassistans
  5. Döda vinkeln-övervakning
  6. Barnsäkerhet

Vilka är de säkraste bilmodellerna?

De säkraste bilmodellerna enligt Euro NCAP senaste tester inkluderar en rad olika fordon som har presterat exceptionellt bra i både passiv samt aktiv säkerhet. Här är några av de toppmodellerna:

  1. Tesla Model S: I testet fick denna modellen, 94% för vuxenskydd, 91% för barnskydd samt 98% för säkerhetsteknologi.
  2. Hyundai IONIQ 6: I testet fick denna modellen, 97% för vuxenskydd, 87% för barnskydd samt 90% för säkerhetsteknologi.
  3. GWM Wey 05: I testet fick denna modellen, 91% för vuxenskydd, 87% för barnskydd samt 94% för säkerhetsteknologi.
  4. Tesla Model S: I testet fick denna modellen, 94% för vuxenskydd, 91% för barnskydd samt 98% för säkerhetsteknologi.
  5. GWM ORA 03: I testet fick denna modellen, 92% för vuxenskydd, 83% för barnskydd samt 93% för säkerhetsteknologi.

Vad är Euro NCAP krocktest?

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) är ett europeiskt initiativ som syftar till att utvärdera säkerheten i nya bilar genom omfattande krocktester och andra säkerhetsbedömningar. Programmet lanserades 1997 och har sedan dess blivit en viktig standard för att mäta och jämföra säkerheten hos bilar som säljs på den europeiska marknaden.

Hur fungerar Euro NCAP krocktest?

Euro NCAP genomför flera olika typer av tester för att utvärdera en bils säkerhet:

  1. Frontalkollisionstest: Detta test simulerar en krock där bilen frontalkrockar med en deformerbar barriär vid 64 km/h. Testet är utformat för att bedöma skyddet av förare och passagerare vid en frontalkollision.
  2. Sidokollisionstest: Här simuleras en kollision där en annan bil eller ett föremål slår in i sidan av fordonet vid 50 km/h. Detta test utvärderar skyddet för förare och passagerare vid en sidokollision.
  3. Sidokollisionstest mot stolpe: I detta test körs bilen sidledes mot en smal stolpe, vilket simulerar en krock med till exempel en lyktstolpe eller ett träd. Detta test är särskilt krävande för att bedöma skyddet av huvud och bröstkorg.
  4. Fotgängarskydd: Testet utvärderar hur bilen påverkar en fotgängare vid en påkörning. Det bedöms bland annat hur väl bilens front (huv, stötfångare etc.) skyddar en fotgängare.
  5. Whiplash-test: Detta test bedömer skyddet mot pisksnärtskador vid en påkörning bakifrån. Det utvärderar hur bilens säten och nackstöd skyddar förare och passagerare.
  6. Säkerhetssystem: Euro NCAP utvärderar även de aktiva säkerhetssystemen i bilen, såsom nödbromssystem (AEB), filhållningsassistans, hastighetsbegränsare, och andra teknologier som kan hjälpa till att förhindra olyckor.

Letar du efter en ny bil?

Kontakta oss om du har frågor eller behöver hjälp att välja en ny bil eller sälja din gamla. Vi ser fram emot att vara din partner i bilköpsprocessen samt hjälpa dig att hitta den perfekta bilen för dina behov samt önskemål.

Innehåll

Vad definierar säkra bilar?

Viktiga säkerhetsfunktioner

Vilka är de säkraste bilmodellerna?

Vad är Euro NCAP krocktest?

Hur fungerar Euro NCAP krocktest?

I lager