När kan man byta till sommardäck

Publicerad: februari 19, 2024

Tidpunkten för att byta till sommardäck varierar beroende på det geografiska området och klimatet där du bor. Generellt sett är det rekommenderat att byta till sommardäck när det blir varmare ute och risken för snö och is på vägarna minskar. Många bilägare i Sverige väljer att byta till sommardäck någon gång under våren, vanligtvis i mars eller april. Sedan byter de tillbaka till vinterdäck när hösten närmar sig och temperaturen sjunker igen, och det blir snö och is på vägarna.

Det är viktigt att ta hänsyn till ditt geografiska område. Det kan vara tidigare på våren i södra delarna av landet jämfört med de norra regionerna där vinterväglaget kan hålla sig längre. För att fatta det bästa beslutet, är det klokt att hålla koll på lokala väderprognoser och rådgöra med experter. Att ha de rätta däcken för säsongen är av avgörande betydelse för din egen och andras säkerhet när du kör.

Lagar och regler för sommardäck

Från den 1 december till den 31 mars måste du använda dig av vinterdäck om det är vinterväglag. Det är dessutom förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april-30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

  • Du är skyldig att använda vinterdäck när det råder vinterväglag under tidsperioden 1 december till 31 mars.
  • Användning av dubbdäck är tillåten från och med den 1 oktober till och med den 15 april.
  • Mellan den 16 april och den 30 september är det inte tillåtet att använda dubbdäck om det inte föreligger vinterväglag eller förväntas bli vinterväglag under den perioden.

Krav på mönsterdjup

När det gäller mönsterdjup på däcken, kräver lagstiftningen i Sverige minst 3 millimeters mönsterdjup för personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till 3,5 ton. Lastbilar och bussar samt personbilar klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton måste ha minst 5 millimeters mönsterdjup på samtliga däck. För tunga fordon över 3,5 ton finns det särskilda regler som varierar beroende på drivhjul och fordonstyp.

Om du fastnar i en poliskontroll och mönsterdjupet på däcken är under 1,6 millimeter kan du få böter på 1 200 kronor

Däck på släpet

Det är också viktigt att notera att om du använder dubbdäck på din bil, måste även släpvagnen ha dubbdäck. Om bilen har odubbade friktionsdäck vid vinterväglag kan släpvagnen ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck. Det är nödvändigt att säkerställa att släpvagnen har ett likvärdigt väggrepp som bilen för att undvika sladd vid inbromsning.

Vad är vinterväglag?

Vinterväglag är ett väg- och väderförhållande som inträffar när någon del av vägbanan eller vägrenen är täckt av olika former av vatten i fast eller frusen form. Det inkluderar snö, is, snömodd och frost. Dessa element kan dramatiskt påverka vägarnas ytegenskaper och göra dem mer halkiga, vilket i sin tur ökar risken för trafikolyckor.

Snö på vägarna minskar friktionen mellan däcken och vägytan, vilket kan leda till att fordon blir svårare att kontrollera vid acceleration, inbromsning och svängar. Isbeläggning på vägen gör den ännu mer halkig och farlig. Snömodd kan skapa sliriga förhållanden, medan frost kan göra att vägen blir glansig och svår att greppa.

Datumen att hålla koll på

  • 1 april till 30 november = om det inte är vinterväglag får du använda sommardäck.
  • 1 dec till 31 mars = om det är vinterväglag så måste du ha vinterdäck.
  • 1 oktober till 15 april = om det är vinterväglag så får du använda dubbdäck.

När kan man byta till sommardäck? Huvudregeln är att det inte råder vinterväglag. Sverige är ett avlångt land med stora temperaturskillnader och klimat i en månad som april. Det kan med andra ord vara så att det råder vinterväglag en bra bit in i april för de norra delarna av Sverige. Om så är fallet får man kringgå regeln att sommardäck skall användas från 1 april. Det är polismyndigheten som beslutar om det råder vinterväglag eller inte.

Viktiga saker att tänka på vid däckbytet:

Vid däckbytet är det viktigt att välja rätt däcktyp och mönster för säsongen, kontrollera mönsterdjupet och däcktrycket regelbundet, balansera och justera hjulinriktningen, och följa rotationsmönster. Inspektera däcken för skador och slitage, inklusive reservdäcket, och se till att ha rätt verktyg för att byta däcken säkert. Följ även miljövänliga rutiner för att kassera gamla däck. Undvik att använda för gamla däck som har förlorat sin flexibilitet och prestanda. Detta säkerställer inte bara säkerheten utan också bilens prestanda och bränsleeffektivitet. Kontakta oss om du behöver råd.

Innehåll

Lagar och regler för sommardäck

Krav på mönsterdjup

Däck på släpet

Vad är vinterväglag?

Datumen att hålla koll på

Viktiga saker att tänka på vid däckbytet:

I lager